tirsdag 30. oktober 2012

Løk

Av en eller annen merkelig grunn er jeg veldig fasinert av ordet "løk"!
Jeg aner ikke hvorfor.....

Og særlig ordene "BLÅ LØK"!
(Kanskje det kommer fra sangen til Jørn Hoel?)

Men - for det første så er jo løk veldig godt.
(Kokt saltfisk med nykål er ikke helt det samme uten stekt løk!)
Så er det billig. 
(Fransk løksuppe!)
Den er langtidsholdbar. 
(Har du den lenge nok, begynner den å spire og gro.)
Du kan plante den i ei blomsterpotte og nyte synet.
(I tillegg kan du bruke spirene på skiva med gouda.) 
Den er kjempefin å bruke til tekstil-trykk. 
(Du får et nydelig mønster på stoffet ditt.)
Den kan brukes til å farge garn eller egg til påske. 
(Den gir en nydelig gulfarge.)

Jeg fant ut at jeg måtte "google" ordet "løk", og fikk frem en spennende artikkel som også forteller at løk faktisk er skikkelig sundt i tillegg!

Sitat fra  http://www.forskning.no/artikler/2008/juni/185815:

 Karbohydrater i løk lagres ikke i form av stivelse slik som hos poteter, men i form av fruktan som spaltes først i tykktarmen, og gir derfor ikke noen økning i blodsukkeret.
I tykktarmen fører fruktanene til en oppblomstring av de ”snille” tarmbakteriene på bekostning av de ”slemme”, og dette er svært positivt for tarmhelsen.

Så da er det bare å ta frem den skarpeste kniven og skrelle løken ved siden av rennende kaldt vann, med ei tørr brødskive ved siden av skjærefjøla, med en sukkerbit i munnen og med brillene på.
Kanskje vil tårene utebli da?

Nyt artikkelen!  

Og en løk....

 
  




Ingen kommentarer: